Från bloggen...

Korczak_med_barn2”Vinner alla vuxna som spelar schack med barn?”
Månadens citat av Janusz Korczak är en fråga som Janusz ställer i kapitlet ”Barnets rätt att vara sig själv” i boken Barnets rätt till respekt.
Vad menar han med sin fråga?
Jag tror att han vill få oss vuxna att fundera över hur vi ser på barnen och det de gör. Vi sätter oss kanske lite för ofta på våra höga hästar och bedömer och dömer barnens aktiviteter som mindre värdefulla än våra egna. Vi tycker nog alla ibland att barnen inte kan göra rätt bedömningar, fatta rätt beslut eller ha synpunkter på viktiga frågor eftersom de saknar erfarenheter och kunskaper. Kanske är vi lite rädda för barnens fantasi och spontanitet och vad det kan innebära om vi släpper in det i en beslutsprocess.
Janusz uppmanar oss att se barnens allvar, deras ofta blygsamma krav, deras rättskänsla och deras personliga erfarenheter. Han påminner oss också om det kaos som vuxna orsakar runt om i världen och hur ansvarslösa vi vuxna ofta är. Det är inte barn som startar krig, genomför folkmord, fattar beslut om etnisk förföljelse eller medvetet förstör vår miljö.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kulturi1/domains/kansjalvbloggen.se/wp-content/themes/wp_ks/part-related-posts.php on line 8

Kommentera