Från bloggen...

Janusz

I boken Barnets rätt till respekt säger Janusz Korczak så här: ”Trampa inte ner, misshandla inte och överlämna inte barnen åt morgondagens slaveri; förkväv inte, skynda inte på, pressa inte barnen.” Vad menar han med det?
Jag tror att han vill få oss vuxna att förstå att allt det som barnen gör just för stunden är viktigt för dem. Och visst ser vi vuxna ibland på det som barnen gör som ett slöseri med tid. Vi kan ha svårt att se glädjen i att ploppa ner stenar i en brunn när det är så bråttom att hinna till affären och handla middagsmaten. När barnen vill utforska ALLA möjligheter att använda ett föremål på vill vi gärna med en gång tala om hur och till vad det ska användas. Och när det lilla barnet precis har börjat krypa ser vi direkt fram emot att det ska börja gå.
Janusz vill att vi ska respektera det som är just nu, att vi inte hela tiden ska vara på väg mot det som ska hända sen. För hur ska ett barn kunna klara av morgondagen om det inte har fått känna att det som händer nu är värdefullt?

Kommentera