Från bloggen...

IMG_5994

Jag har varit på föreläsning med Hugo Lagercrantz från Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm i förra veckan. Han forskar om och intresserar sig för hur det lilla barnets hjärna utvecklas.
Han pratade om hur viktigt det är att barnets hjärna tidigt får stimulans så att virrvarret av nervceller får möjligheter att kopplas ihop. Han lyfte fram skillnaden mellan små barn, som bara tänker på hur det är NU, och oss vuxna som också tänker på hur det har varit och hur det kommer att bli. Han förklarade att kopplingarna av nervceller i hjärnans språkcentra sker redan så tidigt som vid 6-7 månaders ålder och att förmågan att lära sig ett modersmål avtar redan vid tre års ålder. Han påpekade också att små barn har svårt att välja och uppmanade oss att inte fråga de minsta barnen vad de vill ha!
Spännande och intressant föreläsning. Många som kom trodde nog att han skulle prata mest om skärmtid och barns uppkoppling mot internet men han förklarade att det var en liten ordlek. De små barnens hjärnor ”kopplar ju upp sig” redan inne i mammas mage.

Kommentera