Från bloggen...

JanuszI boken Barnets rätt till respekt skriver Janusz Korczak ”Vi (vuxna) accepterar inte att barnen kan göra misstag utan att ha onda avsikter.” Vad menar han med det?
Jag tror att han vill göra oss uppmärksamma på att vi inte ska ha högre krav på barnen än på oss själva. Janusz tycker att vi vuxna ofta hittar saker att anmärka på hos barnen. Till och med när barnen försöker bättra sig ser vi det som ett bevis för att barnet med vilje misskött sig. ”Där ser du, du kan ju om du vill!” är fortfarande en ganska vanlig vuxenkommentar. Och vi tänker kanske att barnet medvetet slarvade, var lat, ointresserat eller ovilligt att göra det vi tycker är det rätta.
Janusz vill att vi ska möta barnen på ”halva vägen” och acceptera att barnen också kan missförstå, vara trötta, olyckliga och inte orkar vara perfekta. Vi är alla människor, det spelar ingen roll om vi är 1 år eller 47 år, och som människa gör vi helt enkelt misstag ibland.

Kommentera