Från bloggen...

Institutet för miljömedicin på Karolinska Institutet har forskaren Jenny Selander tillsammans med 6 andra kommit fram till att barn riskerar att få hörselskador om de vistas i en bullrig miljö under sin tid i mammas mage. Tidigare har man trott att fostrets hörselgångar är skyddade genom att ljudet utifrån filtreras genom fostervattnet. Nu vet man att så är det inte. Det är särskilt lågfrekventa ljud som når fostrets öra och eftersom det inte kan skydda sig eller värja sig emot ljuden så är det särskilt utsatt. Viktigt att tänka på är att det spelar ingen roll om det är ljud som vi vuxna kanske upplever som behagliga/njutningsfulla, som till exempel musik. Det är decibelstyrkan och frekvensen som är avgörande. Det finns en rekommendation om att foster inte får utsättas för högre styrkor än 80 decibel men tydligen är det många arbetsgivare och vuxna som inte följder den. Hoppas att den här stora studien kan ändra på det.

Kommentera