Från bloggen...

Janusz

De (politikerna) överlägger och beslutar även om barnen. Men vem frågar de oskyldiga barnen om deras åsikter och medgivande? Vad kan de små överhuvudtaget ha att säga?
Så skriver Janusz Korczak i boken Barnets rätt till respekt. Det är i kapitlet som handlar om ringaktning och misstro som Janusz ställer de här frågorna. När jag läser den här texten får jag en känsla av att Janusz skulle vilja ställa sig upp och skrika: Varför lyssnar ni inte på barnen?!
Det är snart 90 år sedan och jag kan inte låta bli att undra – har det skett någon förändring?
Enligt FN´s konvention om barnets rättigheter ska vi inför varje beslut som rör barn pröva vad som är ”Barnets bästa” i beslutet. För att komma fram till det så SKA vi ta reda barnens åsikter i frågan. Men inför hur många beslut som rör barn tar vi vuxna verkligen reda på vad barnen tycker om saken.
I Kan själv! är en av framgångsfaktorerna den kunskap vi får från barnen som deltar i förstudierna. Utan den skulle utställningarna inte fungera så bra som de gör.
Vesna Birkedahl på Förskolan Viljan säger så här om att barnen där varit med och påverkat två av Kan själv! utställningarna. ”Vi känner oss stolta över att våra yngsta barn får inspirera, påverka och vara en viktig del i vårt samhälle.”
På fredag i nästa vecka kommer utställningen att besökas av barn från just Viljan. De är alldeles för stora för utställningen men de är ändå hjärtligt välkomna. Det är nämligen tack vare dem som utställningen ser ut som den gör. Nu ska de få se resultatet av deras medverkan i förstudien och det ska bli så spännande att få se och höra vad de tycker.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kulturi1/domains/kansjalvbloggen.se/wp-content/themes/wp_ks/part-related-posts.php on line 8

Kommentera