Från bloggen...

Krypin_webb
En stor mjuk matta på golvet. Tre små barn sitter på den med sina föräldrar bakom sig. Deras uppmärksamhet är riktad mot Sofia Löwenmark som sitter framför dem. Bakom henne och vid sidan om finns det en gitarr, en trumma, ett klangspel och några runda kartonger i olika färger.Förväntningen känns i rummet. Barnen sitter stilla på filten, raka i ryggen och med fokus mot Sofia och hennes saker.
Så börjar Sofia spela på gitarren och sjunga en välkomstsång. Under en halvtimma får barnen lyssna och känna på olika ramsor. Rytmen i ramsan förstärks med en trumma och föräldrarna förstärker orden genom att ta på barnens kroppar. De får läsa en bok tillsammans, spela med maracasägg, lyssna på sånger som illustreras med föremål som kommer upp ur kartongerna. Sofia blåser såpbubblor och låter barnen ligga under ett böljande tyg.
Barnen är åskådare, en riktig publik. Deras uppmärksamhet hålls vid liv nästan hela tiden. Det är korta ”scener” och scenerna varieras så att barnen hela tiden får en lagom stimulans. Sofia håller deras intresse och förväntan igång och med hjälp av föräldrarna ändras barnens placering i rummet. Det bidrar till att uppmärksamheten är på topp. De sitter själva, de sitter i knät, de blir upplyfta, de bärs runt, de gungas osv.

Det som förvånade mig var att barnen inte sökte så mycket kontakt med varandra under den här stunden. Små barn har ju en inbyggd vilja att alltid söka kontakt med jämnåriga men här verkade de kunna bortse från den och helt fokusera på Sofia.
Men barnen fick också möta varandra som grupp. I en sång bars barnen av föräldrarna som går in och ut i en cirkel. Då fick barnen en chans att också se varandra och mötas.

Sofia Löwenmark är barnbibliotekarie som just nu frilansar med några olika typer av kulturaktiviteter för små barn. Denna kallas för ”Kryp in” och Sofia berättar att hon tycker det är viktigt att vara på bibliotek. ”Kryp in” ska fungera som en sorts ingång till biblioteken, att låna böcker och att läsa.
Jag fick sitta med när Sofia var på Bollebygds bibliotek för några veckor sedan. Sofia och Kryp in används av bibliotek i flera av Västra Götalands kommuner så håll utkik och passa på att ge ditt barn en kulturupplevelse av hög kvalité. Just nu finns hon bland annat ute på Öckerö.

Kommentera