Från bloggen...

Janusz
”Pedagoger lägger sig gärna till med de vuxnas privilegium: att iaktta barnen, inte sig själva, att lägga märke till barnens brister, inte sina egna.” Så skriver Janusz Korczak i boken Barnets rätt till respekt och det är väl rätt klart vad det är han menar med det.
Tidigare i veckan var jag i Varberg och hade föreläsningar för förskolepersonal som går en utbildning på Högskolan i Borås. Jag berättade om vad jag lärt mig från och om de allra minsta barnen under arbetet med Kan själv! utställningarna. Pedagogerna jag mötte var engagerade och intresserade och skulle aldrig i livet agera utifrån ett vuxet privilegium. Kursen de går handlar nämligen mycket om att reflektera över sig själv och sitt arbetssätt. Det känns betryggande att veta att det har hänt väldigt mycket sedan Janusz skrev det här. Jag tror att han hade blivit överlycklig och säkert rörd å barnens vägnar om han hade varit med där i lektionssalen.
Vill också passa på att berätta om att två nya skrifter av Janusz tryckts upp, Liten igen och Pedagogiska ögonblick. De går att beställa hos Lärarförlaget tack vare ett samarbete med Svenska Korczaksällskapet.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kulturi1/domains/kansjalvbloggen.se/wp-content/themes/wp_ks/part-related-posts.php on line 8

Kommentera