Från bloggen...

I månadens Janusz är det dags för lite självrannsakan. I boken Barnets rätt till respekt säger Janusz Korczak så här; Vi vill att barnen ska bli bättre än vi själva är, vi drömmer om en framtidsmänniska som ska vara perfekt. Vad menar han med det?
Ja, han förklarar själv så här lite längre fram i samma text; Pedagoger lägger sig gärna till med de vuxnas privilegium: att iaktta barnen, inte sig själva, att lägga märke till barnens brister, inte sina egna.
Och visst kan det vara så att vi, när något inte fungerar i en barngrupp, fokuserar på barnen för att försöka hitta orsaken hos dem. Vi glömmer då bort att det är vi vuxna som ger barnen förutsättningarna – i valet av miljö, lekmaterial, gruppstorlek osv – och att det är där vi borde leta efter förklaringar och lösningar på problemet. Jag tror att Janusz helt enkelt vill flytta ansvaret från barnen till oss vuxna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kulturi1/domains/kansjalvbloggen.se/wp-content/themes/wp_ks/part-related-posts.php on line 8

Kommentera