Från bloggen...

Janusz1929 skrev Janusz Korczak så här i boken Barnets rätt till respekt: ”Från vår tidigaste barndom har vi fått lära oss att det som är stort är mera värt än det som är litet”. Citatet kommer från kapitlet som handlar om Ringaktning och misstro. Det är 87 år sedan och jag undrar om synen på små barn har förändrats. Vilka signaler ger vi barnen när de börjar sin resa genom livet. Får de känna att där de är, här och nu, är den bästa plats att vara på. Eller låter vi dem veta att det är när de blir större som allt kommer att hända. Låter vi dem förstå att om de bara väntar ett tag så kommer de att få göra de mest fantastiska saker. Och hur samtalar vi med äldre barn om de som är yngre. Berättar vi om allt de små kan och klarar av eller väljer vi att fokusera på det de ännu inte lärt sig. Janusz gör oss uppmärksamma på att vi måste se alla de hinder och svårigheter som ett litet barn möter i en värld som är konstruerad för bara stora människor. Han vill att vi ska se hur de trots alla dessa hinder lyckas ta sig fram. Och borde inte dessa små få beröm och uppskattning för att de klarar av det.
Citatet är nog ett av Janusz mest kända och ändå verkar det som att det inte riktigt når fram till beslutsfattare, makthavare och alla oss andra vuxna.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kulturi1/domains/kansjalvbloggen.se/wp-content/themes/wp_ks/part-related-posts.php on line 8

Kommentera