Från bloggen...

P1010171

Under utställningens turné samlar tonsättare Johan Svensson in ljud från besökande barn. Ljuden ska han utgå ifrån när han ska komponerar ett musikaliskt verk för vuxna. I fredags genomförde vi ytterligare en sådan ljudinsamling i utställningen. Den här gången var det tillsammans med barn från Viljans förskola, avdelningarna Blåbäret och Upplevaren, och vi var på Mimers Kulturhus i Kungälv.
Vi var lite nervösa innan för hur det skulle gå men det hade vi inte behövt vara. Det gick jättebra!  Johan behöver ha så ”rena” ljud som möjligt. Det gäller att de besökande barnen ljudar tillsammans på en del av utställningen i taget. Besöket kan på det viset bli ganska styrt av oss vuxna som finns i rummet. Förskolepersonalen som var med var informerade om att vi ville försöka få barnen att använda en del i taget. Genom att de valde att alla sätta sig nära en del så blev det naturligt för barnen att hålla sig där. Efter en stund så valde ofta något eller några av barnen att förflytta sig till nästa del och då följde alla efter. På det sättet kunde Johan i lugn och ro samla in barnens ljudskapande, del för del utan de vuxna behövde uppmana barnen att flytta på sig eller hindra barnen att gå iväg.
Johan var väldigt nöjd efteråt.
Vid ljudinsamlandet använder Johan två olika ljudinspelningsapparater som han sätter på stativ alldeles nära en utställningsdel så att den hamnar strax ovanför. Dessutom använder han en teknik som gör det möjligt för honom att samla in ljudet så som han själv hör det inne i sitt huvud! Han stoppar helt enkelt in två små mikrofoner i sina öron och spelar in ljudet där. Tack vare den här tekniken kan Johan komma nära barnens                            ljudskapande utan att störa dem med en ljudinspelningsapparat. Han kan sitta mitt bland barnen och också interagera med dem om de vill det.

P1010153x P1010162

 

 

 

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/kulturi1/domains/kansjalvbloggen.se/wp-content/themes/wp_ks/part-related-posts.php on line 8

Kommentera